17.08.2015

Makaron. Cukinia. Szybko.


Obiad w 15 minut.

Będąc wielomatką szukam łatwych i szybkich rozwiązań. Dotyczy to też gotowania. Zależy mi na tym, żeby było sezonowo, smacznie i niedrogo, bo porcji do przygotowania mam wiele.


Lubimy w letnie, leniwe popołudnia gotować razem z dziećmi. Starszak dzielnie kroi i tarkuje, młodsza siostra wrzuca i miesza. Wspólne prace domowe niesamowicie zbliżają, uczą i bawią jednocześnie. Patrzę na tych małych dorosłych, jak z poważnymi minami odmierzają składniki albo mierzą czas gotowania czy pieczenia. 
Angażuję maluchy we wszystkie przygotowania do posiłku. Sami nakrywają do stołu, przygotowują napoje. Nie boję się dać im do ręki nóż czy szklane naczynia. Jak dotąd nikt nie obciął sobie palca. Zastawa też nie ucierpiała. Na koniec wspólne sprzątanie, by dzieci wiedziały, że nic samo się nie dzieje. Nowe umiejętności zdobyte "przy okazji". 
Potem są z siebie dumni, a ja z nich.

Zapraszam na prosty obiad/kolację.

Makaron z cukinią.
2 porcje

250g makaronu, najlepiej pełnoziarnistego (u mnie pappardelle)
1 średnia cukinia
1 cebula
1 marchewka
1 jabłko
sól, pieprz
łyżka miodu i masła
łyżka oliwy


Na zimną patelnię wlać oliwę i wrzucić pokrojoną w pióra cebulę, zeszklić. Dodać cukinię w półplasterkach, posolić i dusić, aż cukinia lekko zmięknie. W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchew i jabłko, wrzucić na patelnię i od razu wyłączyć. Dodać miód i masło, doprawić solą i pieprzem.
Do warzyw dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz