28.08.2015

Muffinki pełnoziarniste z dynią.


Muffinki dyniowe dla alergika i nie tylko.
Jestem mamą karmiącą małego alergika. Musiałam wykluczyć nabiał z diety. Zadanie niełatwe, szczgólnie, gdy lubi się słodkości. Potrzeba matką wynalazku.
Koniec lata otwiera sezon dyniowy. Kocham dynię za jej wszechstronność. Można ją dodawać do zup, mięs, ciast i robić z niej farsze. Jest lekkostrawna, doskonała dla niemowląt rozpoczynających przygodę z samodzielnym jedzeniem. Łatwo się przechowuje, można zamrozić pokrojoną w kosteczkę lub w postaci purre.
Z pewnością na blogu pojawi się jeszcze nie jeden przepis z dynią w tle.

Muffinki pełnoziarniste.
(12 sztuk)

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
pół łyżeczki cynamonu
szczypta kurkumy
2 jajka
szklanka purre z dyni
pół szklanki oleju roślinnego

Purre z dyni to nic innego jak rozgotowana i zblendowana dynia.
Piekarnik nastawić na 180st.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W jednej misce połączyć składniki suche, w drugiej misce mokre. Potem te suche wrzucić do mokrych i wymieszać. Do części masy dodałam posiekaną gorzką czekoladę.
Nałożyć masę do 2/3 wysokości foremek.
Piec 25 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz