01.02.2016

Chlebek bananowy bez cukru.



Pyszny chlebek bananowy bez dodatku cukru.



Staram się przygotowywać swoim dzieciom zdrowe przekąski. Tak jak ten chlebek. Upiekłam chlebki w wersji mini, wyszły naprawdę dobre! Z ręką na sercu polecam dzieciom, nawet tym małym. Nasz 9-miesięczniak zajadał się z uśmiechem. Przepis spodoba się praktykującym BLW.

Chlebek bananowy

2 mocno dojrzałe banany
100g suszonych daktyli bez pestek
2 jajka
80g stopionego masła
1,5 szklanki mąki (zwykła pszenna, pełnoziarnista lub mieszanka pół na pół)
1 łyżeczka sody

Najpierw trzeba daktyle rozgotować w malutkiej ilości wody. Zajmie to ok. 5 min. Po lekkim przestudzeniu blendujemy je na papkę. Banany rozgniatamy widelcem i łączymy z daktylowym purre. Dodajemy jajka i wystudzone masło. Mieszamy wszystko widelcem. Wrzucamy mąkę i sodę. Napełniamy foremki. U mnie była to forma na 6 mini chlebków, którą kupiłam kiedyś w Lidlu. Można też upiec 1 większy chlebek w keksówce.
Pieczemy ok. 35-40 minut, do suchego patyczka, w temp. 180st. C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz